Τσολιά Μαρία Βιογραφικό

Η Μαρία Τσολιά, MD, Phd, είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η κα Μ. Τσολιά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1983 με βαθμό «Άριστα». Εκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική στο University of Medicine and Dentistry of New Jersey στο Newark του New Jersey στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στις Λοιμώξεις στο Robert Wood Johnson Medical School στο New Brunswick του New Jersey και στο Columbia University Medical Centre στη Νέα Υόρκη υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Anne Gershon. Μετά την ολοκλήρωση της εξειδίκευσής της μέχρι σήμερα, εργάζεται στη Β ' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έχει υπηρετήσει σε όλες τις βαθμίδες ενώ από το 2013 εξελέγη τη θέση του Διευθυντή- Καθηγητή της Κλινικής.

H Καθηγήτρια κα Τσολιά έχει διατελέσει μέλος και για δύο θητείες Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (European Society for Paediatric Infectious Diseases, ESPID) και είναι ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων. Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού». Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων της Παιδιατρικής και της Λοιμωξιολογίας.

Η κυρία Τσολιά έχει ειδικό ερευνητικό ενδιαφέρον στην επιδημιολογία των λοιμώξεων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και της φυματίωσης. Είναι υπεύθυνη της Μονάδας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, καθώς και της Μονάδας Κλινικής Έρευνας στις Λοιμώξεις της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής. H Μονάδα συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες αντιβιοτικών και εμβολίων. Η Μονάδα Λοιμώξεων συμμετέχει επίσης σε εθνικές και ευρωπαϊκές ερευνητικές συνεργασίες, όπως με το Ευρωπαϊκό δίκτυο μελέτης της παιδικής φυματίωσης (PTBNET) (του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος), το ARPEC, το GARPEC – PENTA ID, το PED-MERMAIDS PENTA ID, και το RANIN-KIDS.

Η Μονάδα συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα PERFORM (Personalised Risk assessment in Febrile illness to Optimise Real-life Management across the European Union), όπως και του DIAMONDS τα οποία έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος Horizon2020. Πρόκειται για δύο φιλόδοξα προγράμματα συνεργασίας τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των ασθενών με πυρετό με τη μελέτη και χρήση νέων γονιδιωματικών και πρωτεωμικών μεθόδων.

Έχει επιβλέψει 10 διδακτορικές διατριβές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έξι προπτυχιακές εργασίες φοιτητών ιατρικής. Έχει λάβει μέρος στη συγγραφή περισσότερων από 200 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από κοινού με την Καθηγήτρια κα Β. Παπαευαγγέλου, οργάνωσαν διετές μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Παιδιατρικές Λοιμώξεις του ΕΚΠΑ το οποίο ιδρύθηκε το 2017.