Μονάδα Μεταβολισμού Λιπιδίων

ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (1535) ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΩΙΝΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 00169
τηλεφωνικό κέντρο Νοσοκομείου: 213 200 9000

Ποιοι είμαστε

Η Μονάδα Μεταβολισμού Λιπιδίων της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2006, με υπεύθυνη την τότε Λέκτορα Α. Γαρούφη. Υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Π. Κουκουτσάκη. Μετά την αφυπηρέτηση του κ.  Π. Κουκουτσάκη και μέχρι τώρα λειτουργεί αποκλειστικά με την ευθύνη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Παιδιατρικής Α. Γαρούφη. Μέχρι σήμερα στο Ιατρείο Διαταραχών των Λιπιδίων έχουν εξεταστεί 2.700 παιδιά, ενώ το ιατρείο επισκέπτονται 500-650 παιδιά ανά έτος. Παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι ηλικίας έως 18 χρόνων με οικογενείς ή δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες και παιδιά με υπολιπιδαιμίες, από όλη σχεδόν την Ελλάδα,     

Το Ιατρείο λειτουργεί δύο πρωινά και ένα απόγευμα ανά εβδομάδα. Τα ραντεβού κλείνονται μέσω του 1535 (ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΩΙΝΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ 00169).
Σε συνεργασία με τη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Διευθύντρια κ. Α. Μανωλάκη), παρακολουθούνται παιδιά με ηπατοφακοειδή εκφύλιση, που έχουν συγχρόνως διαταραχές λιπιδίων. Σε συνεργασία με την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Μιχαλά που είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Εφηβικής Γυναικολογίας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», ελέγχονται για μεταβολικό σύνδρομο έφηβες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.    
Το ιατρείο υποστηρίζεται αποκλειστικά από τους υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι εκπονούν διατριβές με θέματα που άπτονται των διαταραχών των λιπιδίων. Μέχρι σήμερα, το ιατρείο δεν διαθέτει γραμματειακή υποστήριξη.

Για την εκτίμηση του κινδύνου αθηρωματικής και μελλοντικά πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου καθώς και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης των παιδιών στις θεραπευτικές παρεμβάσεις, το ιατρείο συνεργάζεται με πολλά Τμήματα και Εργαστήρια του Νοσοκομείου (Τμήμα Υπερήχων, Βιοχημικό, Ορμονολογικό και Αιματολογικό Εργαστήριο, Ενδοκρινολογικό και Καρδιολογικό Τμήμα).

Σε μεγάλο αριθμό παιδιών, παρακολουθείται υπερηχογραφικά η εξέλιξη του πάχους του τοιχώματος των καρωτίδων, σε συνεργασία με τον στρατιωτικό γιατρό, ακτινοδιαγνώστη, κ. Γεώργιο Καραποστολάκη, έτσι ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση,

Η συμβολή των διαιτολόγων στη λειτουργία του ιατρείου είναι ανεκτίμητη. Στην πλειοψηφία των παιδιών πέραν των γενικών διατροφικών οδηγιών δίνεται λεπτομερές εξατομικευμένο διαιτολόγιο, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον ΔΜΣ, το βαθμό φυσικής άσκησης και τα επίπεδα των λιπιδίων. Όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν με το τμήμα για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 

Τα παιδιά που τίθενται σε υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το ιατρείο σε περίπτωση εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιπλέον, δίνεται έντυπο με γραπτές οδηγίες έτσι ώστε να γνωρίζει ο παιδίατρός τους τις πιθανές ανεπιθύμητες δράσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Σε όλους τους γονείς χορηγείται ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου αναφέρονται γενικές γνώσεις που πρέπει να έχει ο γονέας σχετικά με τη δυσλιπιδαιμία καθώς επίσης γενικές διατροφικές οδηγίες. Το φυλλάδιο συνέγραψε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α. Γαρούφη και ανανεώνεται ανάλογα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα. 
                  
Η ερευνητική δραστηριότητα της Μονάδας είναι σημαντική και υποστηρίζεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας – Μοριακής Διαγνωστικής της Β΄ ΠΠΚ (Υπεύθυνος: Καθηγητής Δ. Γουργιώτης).
Όλη η ομάδα συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν τις διαταραχές των λιπιδίων στον ενήλικα πληθυσμό, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη ενημέρωση.

Έχουν οργανωθεί 2 μετεκπαιδευτικά φροντιστήρια με θέμα τις διαταραχές των λιπιδίων στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα οποία παρακολούθησε σημαντικός αριθμός ιατρών, βιοχημικών και διαιτολόγων. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε βιβλίο που περιελάμβανε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τις διαταραχές των λιπιδίων, το οποίο βασίστηκε στα πιο πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα. Στη συγγραφή των βιβλίων συνέβαλαν πολλοί συνεργάτες του ιατρείου.