Μονάδα Μεταβολισμού Λιπιδίων

ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (1535) ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΩΙΝΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 00169
τηλεφωνικό κέντρο Νοσοκομείου: 213 200 9000

Ποιοι είμαστε

Η Μονάδα Μεταβολισμού Λιπιδίων της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2006, με υπεύθυνη την τότε Λέκτορα Α. Γαρούφη. Υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Π. Κουκουτσάκη. Μετά την αφυπηρέτηση του κ.  Π. Κουκουτσάκη και μέχρι τώρα λειτουργεί αποκλειστικά με την ευθύνη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Παιδιατρικής Α. Γαρούφη. Μέχρι σήμερα στο Ιατρείο Διαταραχών των Λιπιδίων έχουν εξεταστεί 2.700 παιδιά, ενώ το ιατρείο επισκέπτονται 500-650 παιδιά ανά έτος. Παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι ηλικίας έως 18 χρόνων με οικογενείς ή δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες και παιδιά με υπολιπιδαιμίες, από όλη σχεδόν την Ελλάδα,     
                  
Η ερευνητική δραστηριότητα της Μονάδας είναι σημαντική και υποστηρίζεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας – Μοριακής Διαγνωστικής της Β΄ ΠΠΚ και τον Ομότιμο Καθηγητή Δ. Γουργιώτης.
Όλη η ομάδα συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν τις διαταραχές των λιπιδίων στον ενήλικα πληθυσμό, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη ενημέρωση.

Έχουν οργανωθεί 2 μετεκπαιδευτικά φροντιστήρια με θέμα τις διαταραχές των λιπιδίων στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα οποία παρακολούθησε σημαντικός αριθμός ιατρών, βιοχημικών και διαιτολόγων. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε βιβλίο που περιελάμβανε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τις διαταραχές των λιπιδίων, το οποίο βασίστηκε στα πιο πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα. Στη συγγραφή των βιβλίων συνέβαλαν πολλοί συνεργάτες του ιατρείου.