Τακτικό αιματολογικό ιατρείο

Το τακτικό αιματολογικό ιατρείο της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών του Νοσ. Παίδων “Π&Α Κυριακού” ξεκίνησε τη λειτουργία του το έτος 2008 (Δ/της: Καθηγητής Δ. Καφετζής). Αποκλειστικά επιστημονική υπεύθυνη για την οργάνωση και τη λειτουργία του αιματολογικού ιατρείου από την έναρξή του έως σήμερα είναι η κα Κόσσυβα Λυδία, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Το ιατρείο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα με πρωινά προγραμματισμένα ραντεβού. Δεν έχει μόνιμο συνεργάτη αλλά περιστασιακά επιλέγουν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του ειδικευόμενοι παιδιατρικής στα πλαίσια του rotation που προβλέπεται στην εκπαίδευσή τους. 

Από το ιατρείο εξετάζονται περίπου 250-300 παιδιά ετησίως.

Το αντικείμενο του ιατρείου είναι τα αιματολογικά προβλήματα των παιδιών (εκτός νεοπλασιών του αιμοποιητικού). Αναλυτικότερα ελέγχονται και παρακολουθούνται παδιά με διαταραχές:
Λευκών αιμοσφαιρίων: λευκοπενία, λευκοκυττάρωση
Ερυθροκυττάρων: αναιμία, πολυερυθραιμία
Αιμοπεταλίων: θρομβοκυττάρωση και θρομβοπενία.  

Οι ασθενείς παραπέμπονται στο αιματολογικό ιατρείο είτε από τον παιδίατρό τους είτε έρχονται κατόπιν δικής τους επιθυμίας. Επίσης, μέσω του συγκεκριμένου  ιατρείου, εξασφαλίζεται η περαιτέρω παρακολούθηση των παιδιών με αιματολογικά προβλήματα που έχουν ήδη νοσηλευθεί στην Β' Παιδιατρική κλινική του Παν/μίου Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνεται η κλινική με τη μακροχρόνια παρακολούθηση των συγκεκριμένων παιδιών και υπάρχει μία συνέχεια μεταξύ ασθενούς, οικογένειας και νοσοκομείου στην παρακολούθηση των μικρών ασθενών.

Με αποκλειστικό αντικείμενο τα αιματολογικά προβλήματα των παιδιών και με οργανώτρια την επιστημονική υπεύθυνη του ιατρείου διοργανώθηκε το 2010 αιματολογική ημερίδα η οποία έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Νοσ. Παίδων “Π&Α Κυριακού”.

Το ιατρείο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα 9 πμ – 12μμ κάθε Τρίτη για τους μήνες Δεκέμβριο – Μάρτιο και κάθε Τετάρτη για τους μήνες  Σεπτέμβριο – Νοέμβριο και Απρίλιο – Ιούλιο.

Τηλ επικοινωνίας 2132009337.
ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (1535)   κωδικός ιατρείου 02705