ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ( 1535) ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΩΙΝΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 00169
τηλεφωνικό κέντρο Νοσοκομείου: 213 200 9000


Το Ιατρείο λειτουργεί δύο πρωινά και ένα απόγευμα ανά εβδομάδα. Τα ραντεβού κλείνονται μέσω του 1535 (ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΩΙΝΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ 00169).
Σε συνεργασία με τη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Διευθύντρια κ. Α. Μανωλάκη), παρακολουθούνται παιδιά με ηπατοφακοειδή εκφύλιση, που έχουν συγχρόνως διαταραχές λιπιδίων. Σε συνεργασία με την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Μιχαλά που είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Εφηβικής Γυναικολογίας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», ελέγχονται για μεταβολικό σύνδρομο έφηβες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.    
Το ιατρείο υποστηρίζεται αποκλειστικά από τους υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι εκπονούν διατριβές με θέματα που άπτονται των διαταραχών των λιπιδίων. Μέχρι σήμερα, το ιατρείο δεν διαθέτει γραμματειακή υποστήριξη.

Για την εκτίμηση του κινδύνου αθηρωματικής και μελλοντικά πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου καθώς και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης των παιδιών στις θεραπευτικές παρεμβάσεις, το ιατρείο συνεργάζεται με πολλά Τμήματα και Εργαστήρια του Νοσοκομείου (Τμήμα Υπερήχων, Βιοχημικό, Ορμονολογικό και Αιματολογικό Εργαστήριο, Ενδοκρινολογικό και Καρδιολογικό Τμήμα).

Σε μεγάλο αριθμό παιδιών, παρακολουθείται υπερηχογραφικά η εξέλιξη του πάχους του τοιχώματος των καρωτίδων, σε συνεργασία με τον στρατιωτικό γιατρό, ακτινοδιαγνώστη, κ. Γεώργιο Καραποστολάκη, έτσι ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση,

Η συμβολή των διαιτολόγων στη λειτουργία του ιατρείου είναι ανεκτίμητη. Στην πλειοψηφία των παιδιών πέραν των γενικών διατροφικών οδηγιών δίνεται λεπτομερές εξατομικευμένο διαιτολόγιο, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον ΔΜΣ, το βαθμό φυσικής άσκησης και τα επίπεδα των λιπιδίων. Όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν με το τμήμα για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 

Τα παιδιά που τίθενται σε υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το ιατρείο σε περίπτωση εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιπλέον, δίνεται έντυπο με γραπτές οδηγίες έτσι ώστε να γνωρίζει ο παιδίατρός τους τις πιθανές ανεπιθύμητες δράσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Σε όλους τους γονείς χορηγείται ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου αναφέρονται γενικές γνώσεις που πρέπει να έχει ο γονέας σχετικά με τη δυσλιπιδαιμία καθώς επίσης γενικές διατροφικές οδηγίες. Το φυλλάδιο συνέγραψε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α. Γαρούφη και ανανεώνεται ανάλογα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα.