Μονάδα Λοιμώξεων


Η Μονάδα Λοιμώξεων της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στελεχώνεται από δύο εξειδικευμένους ιατρούς Λοιμώξεων, την καθηγήτρια Μ. Τσολιά και τον Επίκουρο Καθηγητή Ν Σπυρίδη. Η Μονάδα εκπαιδεύει 2-3 γιατρούς στην Παιδιατρική Λοιμωδών Νοσημάτων.
Η μονάδα έχει τέσσερις θαλάμους ασθενών με 6 κρεβάτια που λειτουργούν από το 2003 με την υποστήριξη του καθηγητή Α Κωνσταντόπουλου. Η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων είναι ένα κέντρο αναφοράς για τους ασθενείς με σοβαρές ή ειδικές λοιμώξεις και σε αυτό το νοσοκομείο σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων από την κεντρική και νότια Ελλάδα, ενώ μία φορά την εβδομάδα λειτουργεί παιδιατρική κλινική εξωτερικών ασθενών.
Η Μονάδα παρέχει κάλυψη για μολυσματικές ασθένειες και συμβουλές σε όλες τις Κλινικές και τα Τμήματα του νοσοκομείου και συμπεριφορές, σε ένα πρόγραμμα, μια εβδομαδιαία επίσκεψη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Τμήματος Ογκολογίας Παιδιατρική.
Η Μονάδα έχει σημαντική δραστηριότητα στην παρακολούθηση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου με πολύ καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρόληψης Λοιμώξεων του νοσοκομείου που διεξάγει την επιτήρηση, τον έλεγχο και την πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων στο νοσοκομείο. Η Μονάδα εκπαιδεύει τους μαθητές, οι κάτοικοι της Παιδιατρικής, (εξειδικευόμενους) στις Λοιμώξεις και (επιστημονικούς συνεργάτες).
 
Τα μέλη ΔΕΠ που στελεχώνουν το Λοιμωδών Νοσημάτων Μονάδα έχουν αναπτύξει έντονη ερευνητική δραστηριότητα με συνολικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που υπερβαίνει τα 30 τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ συμμετέχουν με ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς. Η καθηγήτρια Μ Τσολιά υπηρέτησε ως γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Λοιμωδών Νόσων για δύο εντολές.
 
Στα πλαίσια της Μονάδας Λοιμώξεων λειτουργεί ιατρείο παιδικής φυματίωσης, που ιδρύθηκε το 1981 από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Π Σπυρίδης. Η κλινική στελεχώνεται από δύο Λοιμωξιολόγους,  δύο εξειδικευόμενους Λοιμωξιολογίας και την Επισκέπτρια Υγείας Κυριακή Μπενετάτου. Τα τελευταία χρόνια απευθύνεται στην πράξη αυτό περίπου 800- 1000 παιδιά ετησίως. Μέχρι σήμερα έχουμε εξετάσει συνολικά περίπου 7.000 παιδιά με φυματίωση, φυματιώδους λοίμωξης ή έκθεση σε ενεργό φυματίωση στο άμεσο περιβάλλον τους και περίπου 11.000 παιδιά για την αξιολόγηση του αποτελέσματος της δερμοαντίδρασης Mantoux. Αντιμετωπίζονται επίσης περισσότερα από 1.000 παιδιά με επιπλοκές από το εμβόλιο BCG και 100-130 παιδιά που έχουν μολυνθεί με περιβαλλοντικά μυκοβακτηρίδια, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του 80% των κατοίκων της Αττικής, την κεντρική και νότια Ελλάδα.
Οι δραστηριότητες λειτουργίας και έρευνας της κλινικής υποστηρίζονται από ένα ερευνητικό εργαστήριο της Ανοσολογίας VPPK όπου οι νέες μέθοδοι διάγνωσης της φυματίωσης διεξάγεται και ερευνητικών πρωτοκόλλων. Το γραφείο συνεργάζεται στενά με την αντίστοιχη της Φυματίωσης Κλινική και το Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων των νοσηλευτών. Σωτηρία. Η κλινική συνεργάζεται επίσης με το ΚΕΕΛΠΝΟ την εγγραφή του παιδιού φυματίωση και είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου της παιδικής φυματίωσης (Ευρωπαϊκή Δοκιμές Παιδιατρική Φυματίωση Δικτύου του Ομίλου, PTBNET) την ανάπτυξη σημαντικής ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.