Εγκαίνια «Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών»

             
 
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου εγκαινιάστηκε η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών - «Σόφη Βαρβιτσιώτη» της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Μ.Α. Δημόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού εθνικών προγραμμάτων, ειδικών δράσεων, καθώς και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων, όπως η νέα Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των παιδιών – «Σόφη Βαρβιτσιώτη».

Η Μονάδα ιδρύθηκε από την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ με την οποία διατηρούμε στενή συνεργασία και αποτελεί τον πρώτο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης. Επιπλέον στον ίδιο χώρο θα εργάζονται ομάδες για την διαμόρφωση ερευνητικών / εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Στόχος της Μονάδας είναι να διασφαλιστεί η αναγνώριση των βρεφών και παιδιών σε κίνδυνο για όλες τις μορφές κακοποίησης / παραμέλησης σε ολοένα μικρότερες ηλικίες και η καλύτερη φροντίδα τους με τη συνεργασία επαγγελματιών διαφορετικών ειδικοτήτων, εντός και εκτός του νοσοκομείου σε έναν άρτια οργανωμένο χώρο.

Η Σόφη Βαρβιτσιώτη ήταν δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ΕΛΙΖΑ. Η Οικογένεια Ι. Βαρβιτσιώτη και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μπλανς Λαμπροπούλου πραγματοποίησαν μία σημαντική δωρεά και συνέβαλαν καταλυτικά στη δημιουργία της Μονάδας, που πλέον φέρει το όνομά της. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους δωρητές μας για τη γενναιόδωρη προσφορά τους και την πεποίθησή μας ότι η Μονάδα θα αποτελέσει και πρότυπο λειτουργίας αντίστοιχων Μονάδων σε όλη την Ελλάδα.