Γαρούφη Αναστασία

Η Αναστασία Γαρούφη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1976 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε άδεια άσκησης της ειδικότητας της Παιδιατρικής τον Ιανουάριο του 1985. Από το 1984 έως το 1989 υπήρξε συνεργάτης στο Εργαστήριο Μεταβολισμού του Ασβεστίου της Α’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η ιδιοπαθής υπερασβεστιουρία ως αίτιο μακροσκοπικής και μικροσκοπικής αιματουρίας στα παιδιά». Το 1989 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό «άριστα». Μετά τη λήψη ειδικότητας εργάστηκε αρχικά στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (1985-1986) και στη συνέχεια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Ν. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» ως Επιμελήτρια Β (1987-1998) και Επιμελήτρια Α του ΕΣΥ (1998 – 2003). Από το Δεκέμβριο 2003 έως σήμερα υπηρετεί στη Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχικά ως Λέκτορας (2004-2009), στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια (2009-2013) και από τον Ιούλιο του 2013 ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.
Εκτός από την ενασχόλησή της με τη φροντίδα των παιδιών με προβλήματα γενικής παιδιατρικής, ασκεί συμβουλευτική όσον αφορά στη διάγνωση παιδιών με υποψία ενδογενών διαταραχών του Μεταβολισμού. Επιπλέον, έχει οργανώσει δύο εκπαιδευτικές ημερίδες για τις ενδογενείς (ή σύμφυτες) διαταραχές του μεταβολισμού.
Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τη λειτουργία του Ιατρείου Διαταραχών των Λιπιδίων της Κλινικής. Το ιατρείο άρχισε να λειτουργεί το Φεβρουάριο του 2006 και μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί συνολικά 2200 παιδιά και έφηβοι. Πρόκειται για παιδιά με δυσλιπιδαιμία, πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή σε άλλες νόσους ή καταστάσεις, και παιδιά με υπολιποπρωτεϊναιμία. Έχει συγγράψει ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Χοληστερόλη & Παιδιά, όσα πρέπει να ξέρετε», για τους γονείς. Διοργάνωσε δύο Μετεκπαιδευτικά Φροντιστήρια για τη δυσλιπιδαιμία στα παιδιά (2009 & 2014), όπου δόθηκε βιβλίο που αφορούσε στις διαταραχές των λιπιδίων. Ήταν μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη των κατευθυντηρίων οδηγιών για τον προληπτικό έλεγχο των παιδιών για δυσλιπιδαιμία στην Ελλάδα (2015).
Συμμετείχε στη συγγραφή 7 βιβλίων Παιδιατρικής και στο σχολιασμό και την επιμέλεια 2 βιβλίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας από το 1985 και τακτικό μέλος της European Society for Paediatric Research (ESPR) από το 2000.